Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/ceas/public_html/javorkut.hu/s/includes/menu.inc).

Jávorkút múltja

A Bükk hegység átlagos magasságát tekintve hazánk legmagasabb hegyvidékének tekinthetõ. Legmagasabb csúcsai: Istállóskõ (958 m), Bálvány (956 m) Tar-kõ (949 m), továbbá több, mint 20 bérce emelkedik 900 m fölé. A turistautak mentén különös látványt nyújtó "õserdõ", valamint dolinák, töbrök, karr mezõk láthatók.

Őserdő

A bükkerdõ természetes formájában a 23 ha kiterjedésû több mint 100 éve érintetlen Õserdõben maradt fenn a Bükk-fennsík délnyugati részén. Szigorúan védett természetvédelmi terület.

Nagymező

Hazai viszonylatban egyedülállóan, 900 méter feletti magasságban terül el, a hegyek övezte Bükk-fennsík központi része. Régen fás terület volt, azonban a XVIII. század második felében kezdõdõ erdõirtások miatt mára már csak egy-egy magányosan álló idõs faóriás emlékezik az egykori bükkösrõl. Figyelemreméltóak a geológiai formái is: felszínét víznyelõk szabdalják, melyeket a helyiek töbröknek (tebreknek) neveznek. A töbrökben összegyûlt víz a hegység belsejében földalatti járatokban utat törve magának az alacsonyabban fekvõ forrásokból tör felszínre. A terület növényvilága nagyon változatos: a töbrök alján és oldalain borókások, rekettyések váltják egymást, a mezõ többi részein pedig változatos, ritka, védett virágokat találhatunk, mint az északi sárkányfû, csinos tárnicska, füles kosbor, kakukk szegfû.

A helyi mikroklíma a geológiai viszonyoknak megfelelõen elég hûvös, a víznyelõk alján nyáron sem ritka a 0 fok körüli hõmérséklet. A felszín nyitottsága miatt szinte állandó légáramlás tapasztalható. A töbrökkel, magashegyi bükkösökkel, hegyi rétekkel gazdagított felszín a természetjárók paradicsoma. A fennsík peremhelyzetû köveirõl csodálatos kilátás nyílik a környezõ hegyekre.

Létrástető


 

A Bükk-fennsíknak egy része. Északról a Szárdóka-hegy, keletrõl a Szent-István-lápa, délrõl a Kis-Kõris-hegy vonulata, nyugatról Sebesvíz határolja. Ebbe beletartozik a Létrás-lápa (vagy ahogy emlegetik, a Létrási-fennsík), Létrás-tetõ, a Borókás-töbrök, és a Fekete-sár.

Kialakulása a földtörténeti ókorba tehetõ. Létrás és közvetlen környéke az országostól eltérõ éghajlati képet mutat. Jellemzõ rá az alacsony évi középhõmérséklet: 6,7 °C. A január -4 °C, a július 17,5 °C átlaghõmérsékletû. Magas a havas téli napok száma.

A térség nem gazdag felszíni forrásokban, mélységi karsztvizekben annál inkább. A Bükk viszonylatában legjobban kutatott a Létrási-Vizes-barlang, mely hosszát tekintve a 6. Magyarországon. Hossza csaknem 3 kilométer, mélysége 85 méter. A jól karsztosodó anizuszi-mészkõsávban alakult ki 575 tengerszint feletti magasságban. A barlang bejáratától nem messze elfolyó Disznós-patak a Nagy-Mogyorós-barlangban nyelõdik el teljesen. Az út másik oldalán található a Kis-Mogyorós-barlang idõszakosan aktív víznyelõje. Ezekhez közel helyezkednek el az Ikertebri, a Fenyves-réti, a Patakmedri, a Szepessy, és a Speizi-barlangok.

A növénytársulások jórészt nem az éghajlati hatásokat, hanem az alapkõzet, talaj, mikroklíma adottságait tükrözik. A bükkösök mellett sajátos borókaerdõ társulásokat találunk. A változatos környezet tette lehetõvé, hogy még ezen a kis területen is többszáz állatfaj éljen. Állatokat találunk a patak vizében, a barlangokban, az erdõkben és a réteken.

A Bükki barlangok

A Bükk-hegység hazánk barlangokban leggazdagabb vidéke: területén jelenleg 853 barlang ismert, amelyek közül 45 fokozottan védett. Itt található hazánk legmélyebb barlangjainak túlnyomó része, melyek közül a Bányász barlang 275 méteres mélységével az ország legmélyebb barlangja, valamint a második helyezett István-lápai-barlang (250 m).

Az õsemberbarlangoknak nevezett Suba-lyukból, Szeleta-barlangból és Istállós-kõi-barlangból kiemelkedõ õsrégészeti leletek kerültek elõ.

Szeleta-barlang


 

Lillafüredrõl a P? és a P? jelzésen közelíthetõ meg a 349 m tszf. magasságban nyíló barlang, mely világhírét a benne talált finoman megmunkált, babérlevél alakú lándzsahegyek, õskori kõszerszámok alapozták meg.

A barlang 1982 óta fokozott védelem alatt áll. A forrásbarlangot egy mára már inaktivizálódott, de hajdan bõvizû karsztforrás oldó hatása hozta létre. Járatainak teljes hossza 115 méter. Üledékrétegeiben talált régészeti leletek tudománytörténeti jelentõségûek, mivel az elsõ hazai barlang, ahol õsember elõfordulására utaló kõeszközöket találtak. Ezen leletek nyomán külön õstörténeti kultúrát, az ún. "szeleta kultúrát" neveztek el. Az üledékrétegeibõl számos õsállat maradvány is elõkerült. A barlang számos veszélyeztetett állatfajnak, többek között védett és fokozottan védett denevérfajoknak nyújt állandó és idõszakos szálláshelyet.

Szent István-barlang

A Szt. István-barlang, melyben a bejárati szakaszt egymás után követik a dúsan cseppköves termek és folyosók. Az álló és függõ cseppkövek, oszlopok és zászlók a kõzet résrendszerén keresztül a felszínrõl beszivárgó vizekbõl kiváló mészbõl képzõdtek. A barlang Fekete-termében gyógyászati hasznosítás folyik: ez a csíramentes, gyógyító levegõ a Szt. László Kórház légzõszervi betegek számára terápiás kezelést jelent. Benn a hõmérséklet télen-nyáron egyaránt 10 °C. Legnagyobb mélysége kb. 55 m, hosszúsága kb. 350 m.

Anna mésztufa-barlang

Egyedülálló látványosságot nyújt a lillafüredi Anna mésztufa-barlang. Különlegessége nevében van, miszerint mésztufában, s nem a szokásos kemény, tengeri eredetû mészkõben keletkezett.

Mészégetés a Bükkben

A hegység nemcsak fát, mészkövet is adott az embereknek. A Bükk hegységben e mesterség hagyományai Bélapátfalván, Bükkszentkereszten még nyomon kísérhetõk. A mészégetõ kemencét földbe süllyesztik, már legalábbis az égéstér legnagyobb részét. Falát tufakõvel rakják ki. A mészégetõ kemencékbe általában 200-400 mázsa mészkövet raknak be egy-egy égetés alkalmával. Elõször a tûztér körül, körben rakják be a köveket. Befelé a nagyobb darabokat, míg a kemence fala és e nagykövek, az úgynevezett sorkövek közötti rést apróbb darabokkal töltik ki. Ahogy haladnak a sorokkal egyre feljebb, úgy szûkítik a képzõdõ kör átmérõjét, vagyis kupolát alakítanak ki. Ez a mûvelet kívánja talán a legnagyobb gyakorlatot, szakértelmet, mert ha rosszul sikerül a kövek elrendezése, égetéskor a kupola bizony beszakadhat a tûztérbe. A mészkõ kezdeti vörös izzása után, úgy 900 °C elérése körül megindul a fehér izzás, és ezzel a mészkõ kiégése.

Jávorkút jelene

Hegyi kerékpározás

(kijelölt kerékpárutak)

Egy kerékpártúra ajánlat a sok közül:

Lillafüred - Jávorkút - Nagymezõ - Olaszkapu - Szilvásvárad

A túra hossza 36 km, ideje 4 óra, szintemelkedés 700 m. Az út végig mûúton halad és a Bükk hegység két leglátogatottabb területét köti össze a Nagyfennsíkon át. Korlátozott gépkocsiforgalommal találkozhatunk hétvégenként. A Savós-völgyben kissé nehéz, a továbbiakban viszont könnyû az út.

Overallos barlangtúrák a Bükki Nemzeti Park kiépítetlen barlangjaiban

A Bükki Nemzeti Park területén az alábbi 8 barlangban van lehetõség úgynevezett overallos barlangtúrák lebonyolítására:

  • Bolhási-víznyelõbarlang
  • Esztáz-kõi-barlang
  • Gyurkó-lápai-barlang
  • Kecske-lyuk
  • Kõ-lyuk
  • Létrási Vizes-barlang
  • Lilla-barlang
  • Vénusz-barlang

A barlangokban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs beépítve, azonban helyenként létra segíti a közlekedést, pl. a Létrási Vizes-, Esztáz-kõi-barlangban, és a Bolhási-víznyelõbarlangban. A barlangok hõmérséklete 8 fok körül alakul, és mindegyikükben találhatók nedves-száraz szakaszok. Fentiek közül a Gyurkó-lápai-barlang, a Lilla-barlang látogatása felszíni túraruhában kézilámpával megoldható (váltónadrág ajánlott), a többi barlangtúrához azonban barlangi ruházat (olyan, amelyik összesározható), valamint meleg aláöltözet, gumicsizma ajánlott, sisak, fejlámpa szükséges. A szükséges felszerelés hiánya esetén kérjük felvenni a kapcsolatot a túravezetõvel.

Túrákkal kapcsolatos további felvilágosítás a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságon - Ferenczy Gergely, barlangtani szakreferens telefonszámán: 30/ 239-7343 vagy 46/533-432, e-mail: miroda10 @ axelero.hu. A túra idõpontja elõtt legalább három héttel elõször telefonos egyeztetés, majd írásos bejelentkezés szükséges.

Könnyű barlangtúrák

(A barlangban a rövidtúrához a felszíni öltözék megfelelõ)

Esztáz-kõi-barlang

A kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bõvelkedõ barlang Felsõtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben nyílik. Megközelítése gyalogosan könnyû sétával 1 óra, vagy biciklivel 20 perc alatt. Felhívjuk figyelmüket, hogy a barlangig biciklivel kényelmesen járható kövezett út vezet, tehát a fenti távolság gyönyörû környezetben tehetõ meg.

Gyurkó-lápai-barlang

A gyönyörû cseppköves teremmel rendelkezõ barlang a Miskolc-Bánkút mûúttól kb. 2 km-re, a barátság-kerti ház leágazásától kb. 2 km-re nyílik. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyû sétával 30 perc. A barlangtúrához a felszíni öltözék megfelelõ. A túra létszám maximum 6 fõ, idõtartama 25 perc.

Hillebrand Jenõ-barlang

A barlang a Miskolc-Bánkút mûúttól kb. 2 km-re, a Csókás-réti leágazástól kb. 2 km-re nyílik. A tágas üregrendszerben prehisztorikus barlangi település kunyhóinak nyomai láthatók. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyû sétával kb. 30 perc.

Kõ-lyuk rövid túra

A hatalmas teremmel és egy kisebb, de annál látványosabb cseppköves teremmel rendelkezõ barlang a Miskolc-Bánkút mûúttól kb. 2 km-re, a Csókás-réti leágazástól kb. 2 km-re, a Hillebrand Jenõ-barlang mellett nyílik. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyû sétával kb. 30 perc.

Lilla-barlang

A gyönyörû, cseppkövekkel gazdagon díszített barlang a Hámori-tótól kb. 2 km-re nyílik. Megközelítése autóval a parkolóig, vagy az 15 számú autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, majd onnan 70 m szintkülönbség leküzdésével kb. 40 perc.

Közepes nehézségû barlangtúrák

(Sisak, fejlámpa, váltóruha, meleg aláöltözet szükséges)

Esztáz-kõi-barlang hosszú túra

A rövid túrához képest az ún. Alsó-szakaszok megtekintésére van lehetõség, emiatt a túra idõtartama mintegy 30 perccel meghosszabbodik.

Kecske-lyuk

A szabadon látogatható idõszakos forrásbarlang belsõ szakaszai látogatásához szakvezetõ különösen ajánlott a biztonságos közlekedés biztosítása érdekében, melyet alátámasztanak a rendszeresen elõforduló, amatõr túrázók kisebb-nagyobb, balesetei. A belsõ szakaszok bejárása igazi barlangélményt nyújt a meanderezõ patakmederben való kúszással-mászással, vízszint feletti traverzálással, látványos cseppkõlefolyásokkal, diákoknak és felnõtteknek egyaránt.

Létrási Vizes-barlang rövid túra

A barlang ízelítõt nyújt a Nagy-fennsíki aktív víznyelõk igazi arcáról. Átlagos csapadékos idõszakban a felszínrõl befolyó patak útvonalát követhetik a látogatók a hegy gyomrában, majd egy másik bejáraton kerülnek ismét a felszínre. Figyelem: az aknákon való közlekedést függõleges létrák teszik lehetõvé.

Kõ-lyuk hosszú túra

A rövid túra kúszós-mászós szakaszok megtekintésével egészül ki, belsõbb termek és körjárat érintésével.

"Extrém" barlangtúrák

(Sisak, fejlámpa, meleg aláöltözet, váltóruha szükséges)

Létrási Vizes-barlang hosszú túra

A barlanglátogatás során a résztvevõk megismerhetik a Nagy-fennsík egyik aktív víznyelõbarlangját, annak minden szépségével és különlegességével együtt. Átlagos csapadékos idõszakban a felszínrõl befolyó patak útvonalát követhetik a látogatók a hegy gyomrában, majd a szárazabb felsõ kerülõjáraton juthatnak el a végponti szifontóig, ahonnan visszafelé egy másik bejáraton keresztül érkeznek a felszínre. A függõleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetõvé. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierõt és megfelelõ fizikai felkészülést követel meg.

Bolhási-víznyelõbarlang (Bolhási-Jávorkúti-barlangrendszer)

A barlanglátogatás során a résztvevõk megismerhetik a Nagy-fennsík egyik aktív víznyelõbarlangját, annak minden szépségével és különlegességével együtt. A bejáraton befolyó víz minden esetben nedves élményt nyújt a barlangba leszállók számára. A függõleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetõvé. A Szintes-ágba leérve egy kúszós-mászós útvonal várja a látogatókat, mely miatt ezt a túrát inkább barlangjárásban jártasabb személyeknek ajánljuk.

Vénusz-barlang

A barlang bejárati szakasza után egy hosszabb kúszójárat leküzdése árán juthatnak a cseppköves végponti terembe. A barlang látogatását fõleg kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, valamint sportos felnõtteknek ajánljuk.